U voćnjaku sa mamom 1.dio

Ovo je 1 dio od 5 u seriji U voćnjaku sa mamom

U VOĆNJAKU SA MAMOM 1. dio

Teško mo živjeli, kraj sa krajem nikako nismo mogli sastaviti. Završio sam drugu godinu agronomije i preko ljeta sam se trudio da zaradim koliko mogu da pomognem roditeljima. Sestra je završila gimnaziju i spremala se za fakultet, opredijelila se za ekonomiju. Bili smo odlični učenici, a ja sam nastavio i kao sjajan student na voćarstvu.

Otac, pedesetogodišnjak, bio je bolešljiv, takav je izašao iz rata. Primao je nešto invalidnine i minimalnu platu jer je bio dugo na bolovanju. Na sreću bio je zaposlen u školi kao majstor, pa je mogao dugo vući bolovanje.

Majka je imala šest godina manje, vrijednica, brza, uredna i tačna. Držala je kuću na sebi, o svemu vodila računa, samo ne o sebi.

Ona ne zna da sam čuo njeno jadanje komšinici koja joj je bila kao sestra. Rekla joj je da godinama nije imala seks, da i ne zna kako izgleda kurac, a da nema ni snage ni volje da potraži spas izvan kuće.

Majka je bila crnka, povećih lijepih sisa sa krupnim bradavicama, poput višanja. Sise su joj bile čvrste, vidio sam je mnogo puta kad se presvlači, kao da je smatrala da sise nisu sramota i da nije ružno a ni grijeh ako bi ih vidio.

Uvijek je nosila bijele pamučne, klasične gaćice, iz kojih je probijala njena rasna pička čupavica. Bila je lijepa i zgodna, ali vrijeme je ostavilo trag na njoj. Izraz lica joj je uvijek bio zabrinjavajući.

Imao sam kolegu na faksu, njegovi su imali plantažne voćnjake, od nas udaljene pedesetak kilometara. Rekao mi je da u avgutu počinje sezona branja, da im treba više od pedeset dobrih radnika i da je plaćanje po učinku. Pitao me je da li je neko iz moje porodice zainteresovan.

Nakon nekoliko sati i dogovora u kući odgovorio sam mu da ćemo doći ja i majka. Obradovao se, rekao mi je da će mi povjeriti ulogu grupovođe i veću zaradu. On neće biti sa nama, nakon organizovanja ide u Njemačku , kako kaže nekim poslom i da obiđe rodbinu.

Spremili smo se ja i majka, natovarili stari golf dvojku vešom, obućom, starim jaknama, posteljinom, za svaki slučaj.

Voćnjaci su izgledali grandiozno. Dočekao me je kolega Mario , upoznao do detalja sa organizacijom posla, smještajem, dinamikom i ostalim sitnicama. Uglavnom ja i majka smo trebali mjesečno da zaradimo do 1500 eura. Planirali smo da ostanemo dva mjeseca.

Dobio sam grupu od 12 radnika i jedan traktor viljuškar. Brali smo ranu krušku, posao je išao po planu. Radilo se deset časova u voćnjaku, a ja i majka smo poslije 17 časova odrađivali još neke poslove u skladištu i hladnjači.

Spavanje je bilo zajedničko u jednoj hali na kraju imanja. Bila je podijeljena uzduž na dvije polovine, sa poredanim dušecima po betonu.Tu i tamo improvizovani paravani dijelili su po nekoliko dušeka. Izabrao sam najbolju lokaciju, iza nekog tankog zida od panela. Taj prostor je namijenjen za kancelariju kad hala bude opremljena. Vani smo imali nekoliko zelenih plastičnih toaleta, unutra par tuševa, čiju su intimu krii paravani od mušeme.

Legli smo rano, već oko deset. Bili smo umorni. Ja sam legao do zida, majka na svom dušeku do mene. Stavio sam braon papir iz velike role preko prozora, kako bih sakrio svjetlo koje je dopiralo sa obližnjeg stuba.

NastavciU voćnjaku sa mamom, 2. dio >>
Please wait...

Imamo još za tebe...

Možda Vam se sviđaju i ove
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
0
Ostavi svoj komentarx