Koji vam je draži – klitorisni ili vaginalni orgazam?

Koji vam je draži – klitorisni ili vaginalni orgazam?

Orgazam obilježava osjećaj ugode i ekstaze, a bez utjecaja droga. Vrhunac je intenziteta osjeta.Orgazam uzrokuje ugodnu unutarnju eksploziju koju prate kontrakcije muskulature zdjelice, promjene disanja, krvnog tlaka, pulsa, cirkulacije, lubrikacije, lučenja hormona i promjene moždanih valova.Značajno manji broj muškaraca ima kapacitet za multiorgazmičnost. Muškarcu treba odmor do sljedećeg orgazma tzv. refraktorno razdoblje koje raste sa životnom dobi. Multiorgazmičnost žene nije limitirana ejakulacijskim mehanizmom te ovisi o nastavku adekvatnog podraživanja nakon orgazma i seksualnog interesa. Navedeno se mijenja u životu žene. Upravo stoga neke žene nikad ne dožive višestruke orgazme a druge su multiorgazmične samo kraće razdoblje života. “ pojasnila je prof. Ida Šamanović, specijalistica kliničke psihologije – psihoterapeutkinja.

Koliko traje ženski orgazam?

Žene su pobjednice i po ovom pitanju – naime njihov je orgazam produljen.

“Neki autori spominju tri vrste orgazma s obzirom na vaginalne muskularne kontrakcije, i to one ritmične u trajanju oko 13 sekundi, zatim ritmične kontrakcije koje postaju sve nepravilnije u trajanju od 50 sec, te neregularne ritmičke kontrakcije od prosječno 25 sec. Neke orgazme prati svega 3 do 5 kontrakcija dok druge i do 15 kontrakcija. Često se radi o istodobnim kontrakcijama muskulature maternice, vanjske trećine rodnice i analnih sfinktera. ” objašnjava prof. Šamanović.

Vrste ženskog orgazma – što kaže znanost?

Kod oba spola nalazimo na različite vrste orgazma. Ipak, o ženskim varijacijama češće se govori. Početkom 20.stoljeća naglašavala se razlika između klitoralnog orgazma opisanog kao oštar i intenzivan u odnosu na vaginalni koji je dubok i umirujući. Što znanost kaže o tome, pojašnjava prof. dr. sc. Aleksandar Štulhofer – Predstojnik Katedre za seksologiju, odsjeka za sociologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

“Pitanje ženskog orgazma i dalje je razmjerno kontroverzno, primarno zbog toga što znanost i osobno iskustvo ukazuju na različite stvari. Kada je o znanosti riječ, velika većina istraživača ljudske seksualnosti i dalje smatra kako – anatomski i fiziološki gledano – nema temelja za razlikovanje klitorisnog i vaginalnog orgazma. Jedino klitoris može biti odgovoran za orgazam. Takav stav ne odgovara iskustvu određenog broja žena koje tvrde kako itekako mogu razlikovati svoje orgazme i pritom opisuju dva vrlo specifična tipa. No, znanost i iskustvo možda nisu tako suprotstavljeni kao što se čini. Imajući u vidu razmjerno nove anatomske spoznaje o veličini i obliku tijela klitorisa (najveći dio skriven je u tijelu žene), moguće je da su različita ženska iskustva posljedica stimulacije različitih dijelova klitorisa. Uz to, svaki je orgazam barem malo različit jer je seks mnogo više od tjelesne reakcije. Slažete se?”

Please wait...
Možda Vam se sviđaju i ove
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare